Често задавани въпроси
06.10.2011

Често задавани въпроси

Original on http://www.webmin.com/faq.html

Този често задаван въпрос е също на разположение на немски език и в индонезийски.

 • Мисля, че аз не съм намерил бъг в Webmin!

  Първо, опитайте да надстроите до последната версия. Много бъгове в по-старите версии са фиксирани в последната версия.
  На второ място, трябва да проверите е Webmin актуализации страница, на която поправки, за текущата версия са публикувани. Най-лесният начин за инсталиране на всички актуализации, е да се използват на втория и третия форми на Webmin Модули страница в Webmin модул за конфигуриране.
  Ако наистина са открили нов бъг, отидете на система за проследяване на бъгове страница, за да го докладва.

 • Как мога да променя моята парола Webmin, ако аз не мога да вляза?

  С разпределението на Webmin е програма, наречена changepass.pl erecisely за решаване на този проблем. Ако сте инсталирали Webmin в / ЮЕсАр libexec / / Webmin, бихте могли да промените паролата на администратор на Foo работи


  /usr/libexec/webmin/changepass.pl /etc/webmin admin foo

 • Какъв ефект ще Webmin на моите съществуващи конфигурационни файлове?

  Просто инсталирате Webmin не ще доведе до конфигурационния файл промени да бъдат направени. Когато започнете да го използвате, само конфигурационни файлове, свързани с промени, които правите в Webmin ще бъдат променени. Например, с помощта на модул на Apache уеб сървър не би повлияло конфигурацията на Sendmail.

 • Браузърът ми доклади Документът не съдържа данни след включване на SSL

  Ако използвате SSL, уверете се, когато се свържете към URL като HTTP и: / / myhost: 10000 / вместо на http://myhost:10000. Без HTTPS, вашият браузър не използва SSL режим и по този начин ще покаже тази грешка.

 • Как мога да стартирам setup.sh?

  След извличане на катран Webmin файл, CD в Webmin-1.570 директория и напишете. / Setup.sh. Защото корен потребител на много система не на текущата директория в пътя му, просто напишете setup.sh няма да работи.

 • Къде мога да получа Perl MD5 модул от?

  Webmin Потребители и групи модул поддържа криптиране на паролите с MD5 алгоритъм, ако системата ви поддържа. Все пак, това зависи от Perl модул MD5, които могат да бъдат изтеглени от http://www.cpan.org/modules/by-module/MD5/MD5-1.7.tar.gz. Веднъж изтеглени, въведете следните команди, за да инсталирате модула:


  gunzip MD5-1.7.tar.gz
  tar xvf MD5-1.7.tar
  cd MD5-1.7
  perl Makefile.PL
  make
  make install

  Ако използвате Webmin 0.83 или по-горе, още по-лесен вариант е да използвате Perl модул модули, за да правите и инсталирате MD5 модул от CPAN.

 • Как мога да инсталирам нови модули?

  След като сте изтеглили нов модул. Wbm файл, въведете Webmin модул за конфигуриране и кликнете върху бутона Webmin Модули. След това използвайте формата в горната част на страницата, за да инсталирате модула или от локалната файлова система на сървъра, Webmin работи, или се изпращат от клиента, е на вашия браузър.

 • Мога ли да стартирам Webmin или Usermin под Apache?

  Да, това може да стане с някои конфигурация. Вижте този документ за подробности относно работи Webmin под Apache, или тази страница за информация за работа Usermin.
  Можете също така да Webmin по уеб сървър Зевс по подобен начин. Вижте тази документация за инструкции.

 • Защо получавам съобщение за грешка, грешка: Perl криптата функция не работи под Slackware?

  На системи на някои хора, на Slackware, Perl криптата () функция не работи, защото descrypt.tgz пакет не е инсталиран. За да реши този проблем, инсталирайте пакета от Slackware CD или FTP сайт.

 • Как мога да инсталирам Perl за системи, които не са го като стандарт?

  Вие трябва да изтеглите и съставяне на последните Perl източник от http://www.cpan.org/src/stable.tar.gz. �?ли, ако имате Solaris или HPUX можете да изтеглите прекомпилирани пакети, които да се избегне необходимостта да компилирате Perl себе си.

 • Как да вляза Webmin действия и файловете, които те са се променили?

  По подразбиране, основни сеч е активиран в Webmin. За да включите пълна сеч, отидете в конфигурационния модул на Webmin, кликнете върху иконата по дърводобив и включите Вход промени, направени до файловете от всяка възможност за действие. Това ще да записва всички файлови промени и команди, управляван от Webmin. След сеч е активирана, всички действия, извършени от този момент нататък може да се разглежда в Webmin Действия Влезте модул.

 • Когато изтегляте. Tar.gz версия на Webmin, защо мога да получа. Катран файл? �?ли защо е файла, толкова по-голям от размера, показан на страницата за изтегляне?

  Вашият браузър автоматично gunzipped файла за вас. Просто да го преименувате на Webmin-1.570.tar (ако не е вече) и прескачане на gunzip стъпка в инструкциите за инсталиране.

 • Браузърът ми се оплаква за сертификат Webmin, когато в SSL режим

  Това се случва, защото по подразбиране SSL сертификат, който се генерира от Webmin не е издаден от признат сертификат орган. От гледна точка на сигурността, това прави сертификата по-малко сигурен, защото теоретично атакуващият може да пренасочи и трафик от вашия сървър на друга машина, без знанието, което обикновено е невъзможно, ако се използва правилно SSL сертификат. Мрежовия трафик е криптирана въпреки че все още, така че са безопасни срещу нападателите, които са само за слушане на вашата мрежова връзка.

  Ако искате да бъде наистина сигурен, че Webmin сървъра, вие се свързвате към е наистина своя собствена, че единственото решение е да поръчате сертификат от орган, като Verisign, че е свързана с името на хоста на вашия сървър и ще бъдат признати уеб браузъри. Този сертификат трябва да бъде поставен в файла / и т.н. / Webmin / miniserv.pem и да бъде в същото свидетелство + ключ формат като съществуващ файл miniserv.pem.

  За да направите заявка за сертификат, следвайте тези стъпки:

  • �?зпълнете командата OpenSSL genrsa-изход key.pem 2048. Това ще създаде файла key.pem, който е вашият частен ключ.
  • �?зпълнете командата OpenSSL REQ нов ключ key.pem-req.pem. Когато тя пита за общото име, не забравяйте да въведете пълното име на вашия сървър, както се използва в URL, като www.yourserver.com. Това ще създаде файла req.pem, което е искане за подписване на сертификат ( CSR)
  • �?зпратете КСО сертификата си орган с каквато и да е метод те използват. Те трябва да ви изпрати файл, който започва с ----- BEGIN сертификат -----, които могат да бъдат пуснати във файла cert.pem.
  • Комбинирайте частен ключ и сертификат с командата котка key.pem cert.pem> / и т.н. / Webmin / miniserv.pem.
  • Re старт Webmin (, че е в SSL режим), за да използват новия ключ.
 • В модул “Потребители и групи”, как може скрипт, в Command да тече, след като направи промени опция разберете кой потребител е току що добавени?

  Последващите променливи на околната среда са определени от Webmin преди скрипт се нарича:

  • $ USERADMIN_ACTION – Това може да бъде настроен да CREATE_USER, MODIFY_USER, DELETE_USER, CREATE_GROUP, MODIFY_GROUP или DELETE_GROUP в зависимост от това какво точно е направено.
  • $ USERADMIN_USER – Потребителското име на потребителя на Unix, който е току-що създадохте, модифицирани или изтрити.
  • $ USERADMIN_UID – UID на потребителя в Unix.
  • $ USERADMIN_REAL – �?стинското име на потребителя на Unix.
  • $ USERADMIN_SHELL – черупка на потребителя в Unix.
  • $ USERADMIN_HOME – домашна директория на потребителя в Unix.
  • $ USERADMIN_PASS – обикновен текст парола на потребител Unix, ако някой е вписано от администраторите.
  • $ USERADMIN_GROUP – име на Unix група, която току-що създадохте, модифицирани или изтрити.
 • При инсталиране на RPM Webmin, получавам съобщение за грешка не може да се идентифицират операционната система

  Това се случва, ако Webmin не може да идентифицира вашата операционна система, като се потърси в / и т.н. / въпрос файла, вероятно, защото тя е била променена от съдържанието по подразбиране. Най-доброто решение е да инсталирате. Tar.gz версия на Webmin, който пита за името и версията на операционната система ръчно.

 • Как мога да създам Webmin потребителя, който може само да конфигурирате Apache виртуален сървър или DNS домейн?

  В модул на Webmin Сървъри, създайте нов потребител и да му осигурят достъп само модул на Apache Webserver. След като съхраните, кликнете върху Apache уеб сървър, до името на потребителя в списъка на Webmin потребители и използване на формата, че изглежда да се отрече му осигурят достъп до всичко, с изключение на една избрана виртуален сървър.

  Много други модули може да бъде конфигуриран по подобен начин, за да се ограничи достъпа на даден потребител да само определени домейни DNS, Unix потребители или поща псевдоними.

 • �?ма ли версия на Webmin за Windows?

  Възможно е да инсталирате ZIP пакет на Webmin за Windows, използвайки включени setup.pl скрипт. Все пак, това е изключително алфа-код, и само някои от модулите на Webmin работа поради пакети като калмари, Sendmail и така не съществуват по силата на Windows. В допълнение, Windows системи за сигурност и разрешения са доста различни от Unix, така че всичко, което се занимава с файла режима на собственост и не могат да работят.

 • Как мога да променя Webmin списък на разрешените IP адреси от черупката?

  Файла, който трябва да промените, е / и т.н. / Webmin / miniserv.conf, по-специално позволяват = или отрече = линии. Ако позволяват = линията съществува, тя съдържа списък на всички адреси и мрежи, които са позволено да се свърже с Webmin. По същия начин, отричат??= ред съдържа адреси, които не е позволено да се свърже. След промяна на този файл, вие трябва да тече / и т.н. / Webmin / стоп; / и т.н. / Webmin / старт за промените да влязат в сила. Естествено, файлът може да бъдат редактирани само от корен потребител.

 • След като влезете в Webmin, аз получите съобщение за грешка, нямат достъп до всички модули на Webmin

  Аз не съм сигурен как се случва тази грешка, но ако тя не можете да следвате тези стъпки, за да се поправи:

  • Вход към вашия сървър чрез телнет или в конзола като корен.
  • Редактирайте файла / и т.н. / Webmin / webmin.acl и се уверете, че ред, започващ с корен: или администратор: (в зависимост, на която ще ползвате за вход към Webmin), съществува и изглежда като:
   админ: ACL
  • Влезте, за да Webmin отново, и отиде в Webmin Потребители модул, който ще бъде само един, имате достъп до.
  • Кликнете върху вашето потребителско име в списъка, да предостави себе си достъп до всички модули, и щракнете върху Запиши.
 • Може ли Webmin да бъде стартиран от inetd?

  Да, с някои малки промени в конфигурационни файлове. Стъпките, които трябва да следвате, са:

  • Стоп Webmin с командата / и т.н. / Webmin / стоп
  • Добавяне на inetd линия = 1 / и т.н. / Webmin / miniserv.conf
  • Премахване на сесията линия = 1 от / и т.н. / Webmin / miniserv.conf
  • Edit / и т.н. / услуги и добавяне на ред като:
   Webmin 10000/tcp
  • Редактирайте / т.н. / inetd.conf и добавете ред като:
   Webmin поток TCP nowait корен / ЮЕсАр / libexec / Webmin / miniserv.pl miniserv.pl / и т.н. / Webmin / miniserv.conf
   Ако сте инсталирали Webmin някъде другаде, ще трябва да се променят / ЮЕсАр / libexec / Webmin част от пътя по- горе.
  • Рестартирайте inetd за да направите промените влизат в сила. Сега би трябвало да имат достъп до Webmin на порт 10000 нормални.
  • �?зползване на зареждащата и Shutdown модул, уверете се, че inetd е конфигуриран да стартира по време на зареждане, и че Webmin не е.

  Ако използвате Xinetd вместо на inetd, следвайте тези стъпки, вместо:

  • Стоп Webmin с командата / и т.н. / Webmin / стоп
  • Добавяне на inetd линия = 1 / и т.н. / Webmin / miniserv.conf
  • Премахване на сесията линия = 1 от / и т.н. / Webmin / miniserv.conf
  • Редактирайте / т.н. / xinetd.conf, и да добавите секция
   service webmin
   {
   user = root
   env = LANG=
   port = 10000
   socket_type = stream
   protocol = tcp
   wait = no
   disable = no
   type = UNLISTED
   server = /usr/libexec/webmin/miniserv.pl
   server_args = /etc/webmin/miniserv.conf
   }
   услуга Webmin
   jcameron: database1
   fred: database2 database3
   joe: *
   Ако сте инсталирали Webmin някъде другаде, ще трябва да се променят / ЮЕсАр / libexec / Webmin част от пътя по- горе.
  • Рестартирайте Xinetd да направите промените влизат в сила. Сега би трябвало да имат достъп до Webmin на порт 10000 нормални.
  • �?зползване на зареждащата и Shutdown модул се уверете, че Xinetd е конфигуриран да стартира по време на зареждане, и че Webmin не е.

  За да стартирате Usermin от inetd или Xinetd, следвайте точно същите стъпки, но се замени / и т.н. / Webmin с / / и др. Usermin и промените порта до 20000.

 • Как мога да направя потребител Webmin винаги използвайте същата парола като Unix?

  Това може да стане, като изпълните следните стъпки:

  • В Perl модул модули на Webmin, инсталирате автентичност:: PAM от CPAN.
  • В Authentication модул PAM, да добавите нова услуга PAM Webmin, че използва Unix автентификация.
  • В Webmin Потребители модул, щракнете върху потребителя, който искате да symchronize с Unix и Си опцията Password Authentication Unix.

  Ако PAM не се използва от операционната ви система, първите две стъпки могат да бъдат прескочени. Webmin вместо това ще се чете / и т.н. / passwd или / и т.н. / сянка файл директно за удостоверяване на потребители, които използват Unix режим Authentication парола.

 • Как мога да деинсталирам Webmin?

  Просто стартирайте командата / и т.н. / Webmin / uninstall.sh.
  Ако имате инсталиран RPM версия на Webmin, можете да използвате об-д Webmin, или ако имате инсталиран пакет Solaris, можете да използвате pkgrm WSwebmin.

 • Как мога да позволи на всеки Unix потребител за да влезете в Webmin?

  Следвайте тези стъпки:

  • В Perl модул модули на Webmin, инсталирате автентичност:: PAM от CPAN.
  • В Authentication модул PAM, да добавите нова услуга PAM Webmin, че използва Unix автентификация.
  • В модул на Webmin Потребители, да създадете нов потребител, наречен нещо като unixer, с достъп до модулите, които искате всички ваши Unix потребители да имат достъп до.
  • Във всеки от модулите unixer има достъп до промяна на модул за контрол на достъпа, за да дадете на потребителите права, само до техните собствени сметки. Например, в промяната Паролите модул трябва да изберете само този потребител, за потребителите, чиито пароли могат да бъдат променени, така че Unix потребители, като влезете в могат само да променят собствените си пароли.
  • Кликнете върху Конфигуриране на Unix потребител удостоверяване по-долу в списъка на потребителите Webmin и изберете Оставете всеки Unix потребителя да влезете с разрешения на потребител unixer.
  • Всеки потребител на Unix вече трябва да е в състояние да влезете в Webmin на вашата система.

  Отново, ако вашата система не използва PAM, първите две стъпки могат да бъдат прескачани, и Webmin ще чете / и т.н. / passwd или / и т.н. / сянка на файла директно за идентификация на потребителите.

  Друга алтернатива, която да прави всичко това е да инсталирате Usermin, което позволява на всички Unix потребителите си за влизане и достъп само до настройките, принадлежащи към тях, използващи подобен интерфейс за Webmin.

 • Как мога да изтегля файл във файловия мениджър?

  Обикновено, когато щракнете двукратно върху файл в дясната списък, той се показва в отделен прозорец на браузъра. Въпреки това, ако задръжте натиснат SHIFT, докато двойно кликване, вашият браузър трябва да ви подкани да запишете файла, вместо да.

  Във версиите Webmin 0,966 и по-горе, можете да изтеглите, като изберете файла и кликнете върху бутона Save в горния ляв ъгъл на файловия мениджър.

 • Как мога да ъпгрейд пакет Solaris версия на Webmin?

  По подразбиране, Solaris не позволи на пакети, за да бъде обновен. Въпреки това, можете да промените това, като редактирате файла / Var / sadm / инсталира / администратор / по подразбиране и да се променя например = линия към например = презаписване. Ъпгрейд може след това да се извършва, като просто инсталирате нов Webmin. PKG файла.

 • В Прочетена модул Usermin Mail, как да настроя потребители от адреси, когато моя сървър е домакин на няколко виртуални домейни?

  По подразбиране, когато даден потребител, съставен изпрати от полето съдържа потребителско име @ systemhostname. Това може да бъде променено, като изпълните следните стъпки:

  • Влез в Webmin на същия сървър, и въведете Usermin модул конфигурация.
  • Кликнете върху Модул Usermin Конфигурация.
  • Кликнете върху Прочетете Mail.
  • В името на хоста по подразбиране От: адреси областта, въведете домейн или име на хост, че искате да се появи след @ потребители “От адреси.
  • Ако искате да спрете потребители от промяна на адреса (за предотвратяване на коване на поща), Разреши редактиране на: адрес опция на Не.
  • Ако имате няколко виртуални домейни и искат различни потребители да имат различни домейни от адреси, вие ще трябва да зададете От: файла на адрес картографиране на името на файла, че карти истински имейл адреси към виртуални адреси на домейн за електронна поща. Това трябва да бъде текстов файл, с всеки ред, съдържащ:
   потребителско име fromaddress
   Потребителското име част на всеки ред трябва да бъде Usermin за вход на потребителя, и fromaddress е новият От адрес, за да присвоите на този потребител. Потребителското име може да бъде пълен имейл адреса на потребителя, тъй като в момента се появява, като joe@yourserver.com.
 • В модул Usermin MySQL база данни, как мога да ограничат бази данни, които всеки потребител може да види и използва?

  По подразбиране модул ще списъка на базите данни на системата ви на главната страница, дори и ако някои не са реално използваеми от влезлия потребител. За да промените това, следвайте тези стъпки:

  • Влез в Webmin на същия сървър, и въведете Usermin модул конфигурация.
  • Кликнете върху Модул Usermin Конфигурация.
  • Кликнете на MySQL бази данни в списъка.
  • В областта на контролния списък за достъп до база данни, премахване на съществуващите *: * линия и въведете един ред за всеки потребител, съдържащи потребителско име, дебелото черво и списък на бази данни, той е разрешено да използва. Например, бихте могли да въведете: jcameron: database1
   fred: database2 database3
   joe: *
   jcameron: database1
   fred: database2 database3
   joe: *
   A * в колоната на базата данни означава, че всички бази данни, а * в колоната потребителското име означава всеки потребител, които не са изброени досега.
  • Натиснете бутона Save, за да активирате ограничения.
 • Защо доклади за различни трупи, генерирани в Webalizer модул излезе същото?

  Това често се случва на Redhat Linux системи поради бъг (по мое мнение) в конфигурацията по подразбиране на Webalizer. За да го поправим, направете следното:

  • Редактирате файла / и т.н. / webalizer.conf.
  • Промяна на ред, започващ с HistoryName HistoryName webalizer.hist.
  • Промяна на ред, започващ с IncrementalName IncrementalName webalizer.current.
  • Направете същата промяна на всички *. CONF файлове в / и т.н. / Webmin / Webalizer.
  • Re генериране всички доклади.
 • Защо сваляния от провалят Webmin, когато други програми като Wget работа глоба?

  Ако имате защитна стена, която прозрачно прокси изходящи заявки на HTTP (като един по SONICWALL), това може да доведе до искания, направени от Webmin от изтече. Без да навлизаме в основните детайли протокол, разследването ми показва, че SONICWALL прави грешни допускания за броя на IP пакети, HTTP искане ще бъде в, и по този начин е повредено.

  Работата на втори кръг е да деактивирате Enforce Host опцията за търсене на етикет в защитната стена, която изключва това разбито функция.

 • Кои портове Webmin RPC>

  Webmin има две RPC режими – бавен режим, че само използва същия порт HTTP уеб сървър слуша (обикновено 10000), и бърз режим, който използва пристанища 10000 нагоре. Горната граница зависи от броя на едновременни операции на RPC, но отварянето на гама 10000 до 10010, трябва да бъде достатъчно при конфигуриране на защитната стена между две сървъри Webmin.

Comments are closed.

Contact info

If you have any questions or suggestions please contact us:

clipartlife@gmail.com

Last Searches